• 28 august, 2017
  • Ovidiu Brunchea
  • Categorie: Blog

9 GRESELI DE EVITAT PENTRU CEI CE CUMPARA PRIMA LOCUINTA

  1. Pierderea timpului. Este important sa nu grabiti luarea unei decizii precum cumpararea unui nou imobil, insa, nici sa petreceti exagerat de mult timp cautand nu este o optiune. O decizie trebuie luata in timp util, altfel riscati sa pierdeti proprietatea in fata altui ofertant.
  2. Estimarea gresita a bugetului. Luati in calcul toate cheltuielile, de la intretinere la reparatii si renovari precum si toate taxele si impozitele pe care urmeaza sa le aveti de platit. Consultati atat agentul cat si contabilul dumneavoastra pentru a realiza un plan de buget suficient de amplu incat sa acopere toate cheltuielile.
  3. Distragerea atentiei de la obiectivul stabilit. „Casa perfecta” este visul oricui, insa aveti mare grija in a nu transforma cautarea unei locuinte intr-o cautare continua. S-ar putea sa treceti cu vederea o proprietate care se incadreaza in bugetul dumneavoastra si care v-ar putea deveni „casa visurilor” deoarece pe moment nu faceti diferenta intre ceea ce va doriti si ce este disponibil pe piata la momentul respectiv. Cu cat cautati mai mult, cu atat veti plati mai multi bani pe chirie, bani pe care i-ati putea plati pentru casa dumneavoastra.
  4. Gandirea problemei numai pe termen scurt. Ar fi bine sa aveti in vedere vanzarea, peste o perioada mai scurta sau mai lunga de timp a proprietatii cumparate. Niciodata nu poti spune cu siguranta ce se va intampla peste cativa ani, poate familia dumneavoastra va fi mai numeroasa sau poate va trebui sa munciti intr-un alt oras. In medie, prima locuinta cumparata este vanduta dupa o perioada de 4-5 ani. De asemenea, fiti cu ochii in 4 pentru noi proiecte initiate de administratia locala (noi drumuri, parcuri, statii de metrou) deoarece pot ridica foarte mult valoarea casei dumneavoastra.
  5. Nu faceti compromisuri majore. In timp ce unele compromisuri sunt inevitabile, evitati-le pe acelea care nu va vor permite sa dati curs elementelor care conteaza pentru dumneavoastra in cautarea unei proprietati. Daca nu doriti sa locuiti „perete in perete” cu cineva, atunci a opta pentru un apartament ar fi o greseala. De asemenea, daca intentionati sa va intemeiati o familie, nu cumparati un apartament semidecomandat cu 2 camere cand stiti foarte bine ca aveti nevoie de unul decomandat si cu cel putin 3 camere
  6. Ezitarea de a face o oferta atragatoare. Priviti tranzactia si din prisma vanzatorului, facandu-i acestuia o oferta atractiva.
  7. Reducerea gresita a cheltuielilor. Daca nu angajati un agent imobiliar sau daca treceti peste realizarea unei inspectii a locuintei nu veti pune bani de-o parte decat pe termen scurt. Odata cu trecerea timpului, caminul dumneavoastra va avea nevoie de reparatii severe si va veti afla intr-o situatie in care va trebui sa dati de 2 ori mai multi bani decat credeati ca puneti de-o parte la inceput.
  8. Neangajarea unui agent imobiliar. Imobiliarele sunt intr-o schimbare perpetua. Chiar daca ati mai cumparat o casa inainte, sunt sanse foarte mari ca legislatia sa se fi schimbat. Tine de competenta unui agent sa fie la zi cu legile in acest sens si sa va calauzeasca la fiecare pas de-a lungul procesului de achizitionare a unei locuinte. Un agent profesionist va stii sa verifice actele proprietatii pe care o doriti, va colabora cu avocati si notari, va va recomanda o banca pentru obtinerea creditului si se va ocupa de completarea dosarului de credit (atat in ceea ce va priveste pe dumneavoastra cat si pe vanzator) scutindu-va astfel de eventualele probleme care pot aparea ulterior, iar astfel veti conomisi timp si bani.
  9. Atasarea prematura de locuinta. Nu va atasati de casa inainte sa o inspectati corespunzator. O fatada atragatoare poate sa ascunda o gaura neagra pentru bugetul dumneavoastra. Totodata, daca lasati sa se vada ca sunteti foarte interesat in cumpararea proprietatii respective, s-ar putea sa aveti de pierdut in negocierile ulterioare de pret, sfarsind prin a plati mai mult decat valoarea ei reala.